Op weg naar de hemel?

In het zuid Limburgse Landgraaf is de, zoals sommigen beweren, hoogste trap van Europa te vinden. Het is de trap die toegang geeft tot de top van de oude steenberg in het natuurgebied Strijthagen.

De kolenmijnen
Ook al zijn de kolenmijnen al decennia geleden gesloten, de achterblijfselen uit de mijntijd zijn er natuurlijk nog steeds. Zo ook de oude steenbergen. Bergen puin en steen dat als bijproduct bij het kolenwassen overbleven. Deze steenbergen worden voor een deel ontgonnen, zoals de steenberg van Spekholzerheide, een wijk van Kerkrade, waar men uit de berg gloeiend gesteente haalt om gravel voor tennisbanen van te maken. Andere bergen zoals die in Strijthagen zijn omgetoverd tot groene oase of attractie. Strijthagen is een natuurgebied waar men heerlijk kan wandelen of fietsen. Er zijn visvijvers, een kasteel en rondom het gebied verschillende attracties, zoals Snowworld of Mondo Verde of het Pinkpoppark.

De trap naar de hemel
Voor de sportievelingen of zij die wel van een uitdaging houden, ligt de trap van de steenberg als uitdaging in dit mooie gebied. Het is een trip die de moeite meer dan waard is, zeker bij mooi weer, want eenmaal boven op de berg kan men letterlijk mijlenver kijken. Tot ver in Duitsland, waar men andere bergen uit de mijntijd ziet liggen.
Na afloop kan men voor een heerlijk maal terecht in een van de drie 4-sterren hotels die in principe rondom de steenberg gebouwd zijn. Logisch dat u hier ook voortreffelijk kunt overnachten. Om de volgende dag de leukste attractie van 2013, aldus de ANWB, te bezoeken, de Gaia Park Zoo die in de directe nabijheid ligt. Neem wel de tijd, want de kinderen zullen niet weg te slaan zijn in dit werkelijk betoverende park waar ze naast de dieren ook een ruim aanbod aan activiteiten vinden.