Grotten in Limburg

Limburg is naast zijn welhaast spreekwoordelijke gastvrijheid en Bourgondische levensstijl, ook het decor van een zeldzaam verschijnsel: grotten.
Met name in de regio Maastricht en het Heuvelland zijn er talloze grotten te bewonderen. De creativiteit die onze zuidelijke landgenoten hebben getoond in de exploitatie van deze grotten is zeer bewonderenswaardig, zoals u hieronder kunt lezen:

Mergelgrotten in Maastricht
Op de route van het Pieterspad (die leidt naar Salamanca in Spanje) bevindt zich de Pietersberg. Onder deze berg zijn momenteel nog zo’n 80 kilometer aan grottenstelsels te vinden, verdeeld over 8000 gangen. Diverse rondleidingen en activiteiten kunnen hier gedaan worden. Een bijzondere belevenis!

Minstens net zo bijzonder zijn de Kazematten, aan de westkant van Maastricht. Deze grotten waren bedoeld als schuilkelder tijdens WO II en tijdens de Koude Oorlog in de jaren zestig van de vorige eeuw. Rondleidingen zijn hier haast dagelijks te boeken.

Mergelgrotten in Valkenburg
Haast iedereen heeft er wel eens van gehoord: de Gemeentegrot en de Fluweelengrot in Valkenburg. De Gemeentegrot werd al in de Romeinse tijd gebruikt en is door de jaren heen een uniek monument geworden van natuur en cultuur. De Fluweelengrot is het gangenstelstel dat gelegen is onder de Kasteelruïne en herbergt tal van geheimen, muurschilderingen en inscripties. Deze gangen, die pas in 1937 herontdekt werden, deden in oorlogen dienst als vluchtroute en als aanvoerroute voor voorraden.

Een van de mergelgrotten van Valkenburg doet tegenwoordig dienst als locatie voor feesten en partijen. In het zogeheten La Caverne de Geulhem kunnen gasten in een eeuwenoude ambiance genieten van culinaire hoogstandjes en Limburgse gastvrijheid. Deze grotten zijn geheel vloerverwarmd, modern ingericht en verlicht door honderden kaarsen. Uitgaanstip: iedere zondag kunt u hier aanschuiven voor een verrassende “Zondagsbrunch” (reserveren gewenst).

Meer informatie:
www.maastrichtunderground.nl
www.gemeentegrot.nl
www.fluweelengrot.nl
www.caverne.nl