Een weekje naar de Limburgse mijnen

Zuidelijk Limburg was honderden jaren het toneel van de mijnen. Sinds een halve eeuw zijn de mijnen weliswaar gesloten, maar daarmee niet verdwenen uit het landschap. Een weekje mijnen van zuid-Limburg is een heerlijke ontdekvakantie.

Dag een
De week begint in Kerkrade waar de oudste mijnschacht van Europa in zijn volle glorie te bewonderen is. Even verderop is op de oude mijnberg een prachtig wandelgebied aangelegd, dat eindigt in het mooie Hambos met bovenop de heuvel een oude kapel die boven de stad uittorent. Vanaf hier ligt het centrum van Kerkrade op een steenworp afstand.

Dag twee
In de oude schacht van de Oranje Nassau II in Heerlen vind u het Mijnmuseum dat gerund wordt door oud mijnwerkers. Daardoor krijgt u er niet alleen zicht op hoe de werkzaamheden ondergronds er uit zagen, maar desgewenst ook de echte verhalen erbij.

Dag drie
Op de oude steenberg van Landgraaf kunt u vandaag de dag gaan ski├źn of een heerlijke wandeling maken. An de andere kant van de berg ligt het Themapark Mondo Verde, waar u kennis maakt met diverse culturen en de daarbij behorende bloemen- en plantenpracht.

Dag vier
Dit is de dag voor de liefhebbers van golf. In Brunssum vindt u op de oude steenberg een prachtige golfbaan, waar u een balletje kunt slaan. De niet-golfers kunnen hier terecht op de nabijgelegen Brunsummerheide en de Rode Beek, waar men geweldig kan wandelen.

Dag vijf
Een paar dagen mijnwandelen sluit je toch zeker af in een echte mijn. In Valkenburg vindt u een nagebootste mijn, waar u kennis kunt maken met het werken in een mijngang.

In de hele streek kunt u terecht voor een goed hotel. Ook diverse luxe hotels bieden hun diensten aan. Uiteraard kunt u overal genieten van een heerlijk maal, vaak bereid uit producten uit de streek.