Carnaval in Limburg

Carnaval in Limburg is een jaarlijks terugkerend festijn waar de gemiddelde mens die er niets van af weet zijn ogen op uitkijkt.

Het is echt waar: het openbare leven in Limburg komt geheel tot stilstand tijdens de “drie dwaze dagen”. Mensen nemen vrij van hun werk, geven een vermogen uit en zijn maanden vantevoren al bezig met de voorbereidingen op het feest.

Kroegbazen en entertainers beleven gouden tijden gedurende de Carnavalsdagen, waarbij het de sport is om een zo origineel kostuum aan te hebben zowel tijdens als na de diverse optochten. De optochten zijn ook iets bijzonders; steeds meer zijn de praalwagens voorzien van een politiek thema, zowel regionaal als landelijk, veelal met een humoristische (doch prikkelende) insteek.

Tradities en steden
De verschillende steden in Limburg kennen elk hun eigen tradities. Elk van die steden vindt dan ook dat “hun” Carnaval het meest bijzonder is. De mooiste traditie in Maastricht is die van het neerhalen van het “Mooswief”, hét Carnavalssymbool bij uitstek. Dit emotionele gebeuren vindt plaats op de Carnavalsdinsdag en luidt het einde van de Carnaval in.

Verder kennen we in Kerkrade het “Kloone Concours” waarbij duizenden mensen in clownskostuum de straat opgaan, het “Appelesienesjmiete” in Sittard (waarbij duizenden sinasappels naar kinderen gegooid worden), de “Sjolefestasie” in Roermond (zeg maar de officiële opening van Carnaval) en de “Boétegewoéne Boétezitting” in Venlo.

Al deze steden hebben hun eigen symbolieken en tradities, die elke stad echt anders maken qua Carnavalsbeleving. U moet het meegemaakt hebben om het te kunnen begrijpen…

Carnaval 2013
Carnaval 2013 begint officieel op zondag 10 februari en duurt tot dinsdag 12 februari. Zoals hierboven echter al vermeld vinden er ook al veel activiteiten plaats op de zaterdag en soms zelfs al op de vrijdag. Een ding is echter zeker: Carnaval in Limburg is een bijzonder evenement waarbij de wereld zeker voor de Limburgers zelf even stil lijkt te staan.